Κατακόρυφη η αύξηση των οφθαλμολογικών επεμβάσεων

Βλέπουν την κρίση με άλλα μάτια!

Άνοδος έως και 200% σημειώνεται την τελευταία διετία στις επεμβάσεις με λέιζερ που αντιμετωπίζουν άμεσα και ανώδυνα τη μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό. Πλήρης η απαλλαγή από γυαλιά και φακούς επαφής.

Θεαματική αύξηση έως και 200% στις οφθαλμολογικές επεμβάσεις με λέιζερ σημειώνεται την τελευταία διετία στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο παρά την κρίση. Άτομα ηλικίας 18 έως 40 ετών, και κυρίως γυναίκες, αναζητούν δραστικό τρόπο να απαλλαγούν από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής. Οι παράγοντες που αυξάνουν τη ζήτηση είναι αισθητικοί και παθολογικοί.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει στην εμφάνιση προβλημάτων, όπως αλλεργίες και κερατίτιδες, από τη μακροχρόνια χρήση φακών επαφής», εξηγεί στο «Έθνος» ο χειρουργός οφθαλμίατρος κ. Γιώργος Χρονόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνολογία προσφέρει πλέον δυνατότητες ανώδυνης και άμεσης αντιμετώπισης της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού. Επεμβάσεις αυτού του τύπου-εξηγεί-αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαθλαστικής χειρουργικής: «Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Η επέμβαση γίνεται γρήγορα, ανώδυνα και ο ασθενής φεύγει από το χειρουργείο άμεσα και χωρίς επιδέσμους».

Για τη σωστή αντιμετώπιση των διαθλαστικών ανωμαλιών είναι απαραίτητη η σχολαστική προεγχειρητική μελέτη. Το λέιζερ σμιλεύει και διαμορφώνει την επιφάνεια του κερατοειδούς, ώστε να εξαλειφθεί η διαθλαστική ανωμαλία. Η τεχνική που χρησιμοποιείται κυρίως σήμερα σε όλο τον κόσμο είναι η laser in situ κερατοσμίλευση (LASIK) που είναι ο συνδυασμός μικροχειρουργικής και laser. Η δημιουργία του κρημνού (flap) μπορεί να γίνει είτε με μηχανικό κερατοτόμο είτε με τη χρήση λέιζερ (Femtosecond laser). Η LASIK ενδείκνυται για μυωπίες από 1 έως 12 βαθμούς, ενώ η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός έχουν περισσότερους περιορισμούς (έως 6 βαθμούς). O χειρουργός δημιουργεί έναν κρημνό (flap) στον κερατοειδή σαν καπάκι και το σηκώνει προς τα πίσω. Το λέιζερ δρα κάτω από τη επιφάνεια και πάνω στο στρώμα του κερατοειδούς, σμιλεύοντας την επιφάνειά του χωρίς να την τραυματίζει και κλείνει όταν τελειώσει η επέμβαση.

Η εφαρμογή του λέιζερ διαρκεί λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα, ενώ η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά. Δεν χρειάζεται προστατευτικός φακός ή ράμματα και δεν υπάρχει πόνος ή ενόχληση μετεγχειρητικά. Η αποκατάσταση της όρασης επιτυγχάνεται άμεσα, ενώ o ασθενής φεύγει από το χειρουργείο χωρίς επιδέσμους και χωρίς να έχει ανάγκη τα γυαλιά του.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Μετά τα 18 οι επεμβάσεις

ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΟ που έχει μια διαθλαστική ανωμαλία μπορεί να υποβληθεί σε επέμβαση διόρθωσης, εφόσον συμβουλευτεί τον οφθαλμίατρο και υπάρχουν οι ενδείξεις.

Σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο, μπορούν να χειρουργηθούν με λέιζερ όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και η διάθλασή τους παραμένει σταθερή τον τελευταίο χρόνο. Γενικά όσοι ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους και όσοι θέλουν να έχουν καλή ποιότητα στην όραση χωρίς εξάρτηση από γυαλιά ή φακούς επαφής.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Έθνος στις 05/11/2010

 

 

eksoplismos