Επανάσταση με δύο όπλα κατά της μυωπίας


Δεκαπεντε χιλιάδες επεμβάσεις με λέιζερ γίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα για μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό. Η μέθοδος που μετρά ήδη τρείς δεκαετίες ζωής «αλλάζει τον τρόπο της ζωής μας σε λίγα λεπτά της ώρας», όπως δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο χειρουργος οφθαλμίατρος κ. Γιώργος Χρονόπουλος και διευκρινίζει ότι μόνο «η πρεσβυωπία δεν θεραπεύεται ακόμη με τη μέθοδο του λέιζερ».

iatreioΔεκαπεντε χιλιάδες επεμβάσεις με λέιζερ γίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα για μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό. Η μέθοδος που μετρά ήδη τρείς δεκαετίες ζωής «αλλάζει τον τρόπο της ζωής μας σε λίγα λεπτά της ώρας», όπως δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο χειρουργος οφθαλμίατρος κ. Γιώργος Χρονόπουλος και διευκρινίζει ότι μόνο «η πρεσβυωπία δεν θεραπεύεται ακόμη με τη μέθοδο του λέιζερ».

«Με τη χρήση αυτή της αξιοθαύμαστης τεχνολογίας μπορούμε να εξαλείψουμε οριστικά την εξάρτηση από διορθωτικά γυαλιά ή φακούς επαφής», υπογραμμίζει ο κ. Χρονόπουλος και σημειώνει: «Υπάρχουν δύο μέθοδοι αποτελεσματικής διόρθωσης μικρών ή μεγάλων βαθμών μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού: η ΡRΚ και η LASIΚ.

Η διαφορά ανάμεσα στυ δύο μεθόδους έγκειται στο γεγονός ότι στην πρώτη διόρθωση γίνεται στην επιφάνεια του κερατοειδούς ενώ στη δεύτερη στο εσωτερικό του. Στη μεν ΡRΚ έχουμε κάποιες μικροενοχλήσεις 2-3 πρώτες ημέρες, ενώ στη LASIΚ οι ενοχλήσεις είναι μηδαμινές και η αποκατάσταση της όρασης του ασθενούς είναι άμεση από την ίδια κι όλας ημέρα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις». Η επέμβαση είναι σύντομη, καθώς διαρκεί λίγα λεπτά και πάντως δεν υπερβαίνει τα 5-6 λεπτά και για τα δύο μάτια. Οπως διευκρινίζει ο κ. Χρονόπουλος, «ο γιατρός χρησιμοποιεί τοπική αναισθησία και ο ασθενής δεν πονάει. Μετά την επέμβαση καλό θα είναι ο ασθενής να κοιμηθεί για δύο ώρες, να μη λούσει τα μαλλιά του με ανοιχτά μάτια, να μην οδηγήσει την πρώτη ημέρα, να μην κάνει μπάνιο στη θάλασσα προτού περάσουν τέσσερις εβδομάδες και να αποφύγει βαριά σωματική άσκηση περίπου για μία εβδομάδα».

Το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για μόνιμη διόρθωση. Ακόμη και στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που παραμένει κάποιο υπόλοιπο, μπορεί να γίνει συμπληρωματικό λέιζερ, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης διόρθωση. Η δε πιθανότητα επιπλοκών είναι μηδαμινή. Το ενδιαφέρον των οφθαλμιάτρων στρέφεται τώρα στην πρεσβυωπία, η οποία δεν μπορεί ακόμη να διορθωθεί με λέιζερ, καθώς μια τέτοια παρέμβαση θα επηρεάσει και τη μακρινή όραση, με μη ελεγχόμενο ακόμη αποτέλεσμα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ατις 07/12/2008

 

 

eksoplismos