Μύθοι και Αλήθειες για τον Καταρράκτη

catarract

O καταρράκτης είναι δυστυχώς μια ασθένεια του οφθαλμού που όλοι μας λίγο πολύ θα αντιμετωπίσουμε καθώς μεγαλώνουμε. Πρόκειται για μια φυσική θόλωση του φακού του ματιού λόγω νεκρών κυττάρων που συσσωρεύονται μέσα σ' αυτόν, και αποτελεί, ακόμη και σήμερα, τον σημαντικότερο λόγο παγκοσμίως για απώλεια όρασης. Ο καταρράκτης του ματιού είναι μια αναπόφευκτη πάθηση την οποία δεν μπορούμε να αποτρέψουμε αλλά μπορούμε, πλέον εύκολα, να θεραπεύσουμε.
Οι πρώτες ιστορικές αναφορές για τον καταρράκτη βρίσκονται στην Ινδία του 6ου πΧ αιώνα όπου ο Ινδός χειρουργός Sushruta φαίνεται να έκανε ακόμη και επεμβάσεις για την διόρθωσή του, ενώ στην αρχαία Ρώμη αναφέρεται στο De Medicinae του Aulus Cornelius Celsus (29 μ.Χ.). 1000 χρόνια αργότερα ο Ιρακινός γιατρός Ammar ibn Ali απ΄την Μοσούλη φαίνεται να είναι ο πρώτος που έκανε αφαίρεση καταρράκτη με αναρρόφηση με μια ειδική μεταλική σύρριγγα, ενώ στον δυτικό κόσμο η πρώτη αφαίρεση που έχει αναφερθεί έγινε στο Παρισι του 1789.

Από τότε φυσικά τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Ειδικά από το 1967 και μετά, που ο Charles Kelman έκανε την πρώτη επέμβαση αφαίρεσης με χρήση υπερήχων που συνθλίβουν τον φακό, έχουμε φτάσει να θεωρούμε την επέμβαση του καταρράκτη μια επέμβαση ρουτίνας στην οποία η τομή που γίνεται από τον χειρουργό είναι της τάξης μόνο του χιλιοστού.

Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετοι μύθοι γύρω από τον καταρράκτη και καλό θα ήταν να δούμε τι ισχύει πραγματικά:

α) Μπορούμε να προλάβουμε/διορθώσουμε τον καταρράκτη με χρήση κολλύριων.
Ο καταρράκτης, σαν θόλωση του φακού που προκαλείται από νεκρά κύτταρα και συσσωρευμένες πρωτεΐνες δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κολύρια ούτε να 'διαλυθεί' η θόλωση του από αυτά.

β) Ο καταρράκτης χειροτερεύει αν κάνουμε εργασίες που απαιτουν κοντινή όραση.
Ο καταρράκτης δεν επηρεάζεται από το διάβασμα, το ράψιμο και εργασίες τέτοιου είδους που απαιτούν κοντινή εστίαση αλλά απλά, ξεκινά να γίνεται πιο εμφανής σ' αυτές τις κοντινές εργασίες. Ένα από τα πρώτα συμπτώματα του καταρράκτη είναι πως χρειάζεται πλέον ο ασθενής περισσότερο φως για να κάνει εργασίες που παλιότερα χρειαζόταν λιγότερο φωτισμό. Σίγουρα όμως δεν έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίοι χρησιμοποιούμε τα μάτια μας.

γ) Μπορούμε να ξε-θολώσουμε τον φακό που πάσχει από καταρράκτη.
Ο καταρράκτης όπως είπαμε είναι αποτέλεσμα της ηλικιακής γήρανσης του ματιού και δυστυχώς δεν μπορούμε ούτε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο, ούτε να αντιστρέψουμε τα αποτελέσματά του. Μπορούμε όμως να καθυστερήσουμε την έλευσή του αν κάνουμε μια υγειινή ζωή, χωρίς κάπνισμα, με σωστή διατροφή και με το να φοράμε γυαλιά ηλίου με την απαραίτητη προστασία UV.

δ) Η επέμβαση είναι επικίνδυνη και χρειάζονται μήνες για την αποκατάσταση.
Η επέμβαση του καταρράκτη πλέον είναι επέμβαση ρουτίνας και ο σύγχρονος εξοπλισμός του eyeclinic εγγυάται την πιο γρήγορη και ανώδυνη αποκατάσταση σε διάστημα ωρών. Ο ασθενής θα πρέπει φυσικά να τηρήσει κάποιους κανόνες ασφαλείας για να αποφύγει την μόλυνση αλλά δεν πρόκειται ούτε για δύσκολη ούτε για επίπονη ούτε για μακροχρόνια αποκατάσταση.

ε) Ο καταρράκτης μπορεί να επανέλθει μετά την επέμβαση.
Η επέμβαση του καταρράκτη συνίσταται στην αντικατάσταση του φακού με τεχνητό φακό ο οποίος μένει αναλλοίωτος, δεν θολώνει και δεν μεταβάλλεται. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να πάθουν μια θόλωση στην μεμβράνη του φακού, η οποία όμως διορθώνεται ακόμη πιο εύκολα με laser που διαρκεί λίγα λεπτά.

 

SOCIALIZE

 

Τμήμα Αμφιβληστροειδούς και Ωχράς Κηλίδας