Πιστοποιήσεις

 Το Eye Clinic είναι πιστοποιημένο με το διεθνές ISO 9001:2008 για την διαχείρηση της ποιότητας των υπηρεσιών μας. Επίσης έχουμε την χαρά να είμαστε η πρώτη και μόνη Μονάδα Υγείας στην Ελλάδα που έχει το εξειδικευμένο πρότυπο για μονάδες υγείας EN 15224:2012 για την διαχείρηση ποιότητας των Ιατρικών Υπηρεσιών μας.

 

 

 

iso9001-eyeclinic

iso15224-eyeclinic

Διαχείριση των Επιπλοκών στη Διαθλαστική Χειρουργική

Ένα νέο επιστημονικό σύγγραμα από τις Ιατρικές Εκδόσεις Πασχαλίδη.

Διαβάστε τον Πρόλογο της Ελληνικής Έκδοσης από τον Δρ. Γ. Χρονόπουλο

diathlastiki-xeiroyrgiki


Πριν από λίγα χρόνια η ρήση “η γνώση είναι δύναμη” διατηρούσε την πρωτοτυπία και τη φρεσκάδα της. Σήμερα αποτελεί πλέον πεποίθηση κάθε μορφωμένου ανθρώπου ότι, ειδικά για θέματα που αφορούν την υγεία και την ασθένεια και βιώνονται από όλους μας καθημερινά, έστω και ασυνείδητα, η ρήση αυτή έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Η Χειρουργική Οφθαλμολογία κατέχει ομολογουμένως πρωτοποριακή θέση στην ιατρική. Οι θεαματικές επιτεύξεις σε όλους τους κλάδους της, αλλά κυρίως στην Διαθλαστική Χειρουργική στο δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα, της χάρισαν νέα αίγλη και επηρέασαν σημαντικά την πορεία της. Κατά την τελευταία δεκαετία του αιώνα, η Διαθλαστική Χειρουργική άρχισε να δέχεται έντονες τις επιδράσεις της προόδου των βιοϊατρικών επιστημών και της τεχνολογίας, η οποία έχει προσλάβει τελευταία εκρηκτικές διαστάσεις. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας των Excimer lasers καθώς επίσης και η συνεχώς αυξανόμενη εφαρμογή των Femtosecond lasers στη δημιουργία του κρημνού έχουν φέρει τη Διαθλαστική Χειρουργική σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι και τείνουν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της, σε σημείο που να μην είναι γνωστή ποια θα είναι η πορεία της κατά τον 21ο αιώνα που διανύουμε.

Παραδοσιακές επιπλοκές όπως υπο-/υπερδιορθώσεις, ατελείς, έκκεντροι κρημνοί ή κρημνοί “δίκην κουμπότρυπας”, τείνουν να εξαλειφθούν με την εισαγωγή νέων πρωτοποριακών τεχνολογιών στην πρακτική της χειρουργικής κερατοειδούς. Ωστόσο, η αύξηση της συχνότητας των διαθλαστικών επεμβάσεων δημιούργησαν νέα ζητήματα, όπως νέες μορφές επίμονων φλεγμονών, την ανάγκη υπολογισμού της δύναμης IOL στη χειρουργική καταρράκτη μετά από χειρουργική κερατοειδούς ή την απώλεια ενδοθηλιακών κυττάρων, επιπλοκές που απασχολούν και προβληματίζουν όλους τους διαθλαστικούς χειρουργούς στην καθημερινή πράξη. Για τους λόγους αυτούς η συνεχιζόμενη εκπαίδευση του ιατρού είναι περισσότερο επιτακτική από οποτεδήποτε άλλοτε και πρέπει να επιτελείται με όλα τα προσφερόμενα μέσα όπως συνέδρια, ημερίδες, στρογγυλές τράπεζες και περιοδικά, αλλά και με τα συγγράμματα, όπου δίδεται υπεύθυνη και αποκρυσταλλωμένη γνώση.

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται τόσο στον Ειδικευόμενο ιατρό όσο και στον ολοκληρωμένο Οφθαλμίατρο. Για τον πρώτο αποτελεί μια εμπεριστατωμένη και κατατοπιστική πηγή γνώσης στην Διαθλαστική Χειρουργική, ενώ για τον δεύτερο παίζει το ρόλο ενός σύγχρονου βιβλίου αναφοράς. Αποκλειστικός στόχος του είναι να παρέχει στους τωρινούς και μελλοντικούς χειρουργούς, την πιο πρόσφατη πληροφορία επάνω στην παθογέννεση πιθανών επιπλοκών στην Διαθλαστική Χειρουργική και να προσφέρει μια προσέγγιση στην πρόληψη και θεραπεία τους.

Ο ειδικευόμενος, ο γενικός οφθαλμίατρος και ο χειρουργός έχουν πάντοτε ανάγκη εύληπτων και περιεκτικών συγγραμμάτων που να αποτελούν πηγή γρήγορης αναφοράς σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, που ο ιατρός θεωρεί αναγκαίο να επαναφέρει στη μνήμη του ορισμένες γνώσεις. Εκτιμώ ότι οι Jorge L. Alio και Dimitri T. Azar το πέτυχαν στο ακέραιο αποφεύγοντας τις λεπτομέρειες, που δεν είναι ουσιώδεις στην ανάπτυξη ενός χειρουργικού θέματος.

Είναι μια επιτυχημένη και συμπυκνωμένη παρουσίαση 19 κεφαλαίων διαχείρισης των πιο συχνών και απαιτητικών επιπλοκών που κατά την άποψη των συγγραφέων άλλα και του υπογράφοντος ανήκουν στη λίστα εκείνη της θεματολογίας που η γνώση τους είναι ιδιαίτερα απαραίτητη για τον οφθαλμίατρο, αλλά και τον νέο χειρουργό που σμιλεύεται στην τέχνη της διαθλαστικής χειρουργικής.

Αξιοσημείωτα προτερήματά του είναι η σαφήνεια, η μεθοδικότητα, η γλαφυρότητα και η πλούσια και εξαιρετικής ποιότητας εικονογράφησή του.

Για την μετάφραση των επιμέρους κεφαλαίων, επιστρατεύθηκαν συνάδελφοι που έχουν αναλώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία ενός γνωστικού αντικειμένου, ώστε να παραδώσουμε στις αρχές του νέου αιώνα μας ένα απολύτως σύγχρονο σύγγραμμα διαθλαστικής χειρουργικής οφθαλμολογίας για πρώτη φορά σε Ελληνική Έκδοση. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την ιδιαίτερη φροντίδα που κατέβαλαν για την πιστότητα απόδοσης του κειμένου, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, η παράφραση υπήρξε εκ των πραγμάτων αναγκαία.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον εκδότη κ. Π. Πασχαλίδη για τις προσπάθειες που κατέβαλε για την άρτια έκδοση. Είμαι βέβαιος ότι η “Διαχείριση των Επιπλοκών στη Διαθλαστική Χειρουργική” θα αποσπάσει από το ιατρικό αναγνωστικό κοινό την αναγνώριση και την εκτίμηση που αξίζουν σε ένα μεγάλο σύγγραμμα και θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερα χρήσιμο γνωστικό εργαλείο και συνάμα ένα σημαντικό ερέθισμα για περισσότερη μελέτη και βαθύτερη αναζήτηση στον κόσμο της γνώσης.

Γεώργιος Χρονόπουλος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Επιστημονικός Διευθυντής Eye Clinic

 

Νέα και ειδήσεις για την διαθλαστική χειρουργική

Πληροφορίες για την διαθλαστική χειρουργική

Διαθλαστική χειρουργική - τα Βασικά

Διαθλαστική χιερουργική και LASIK

Διαθλαστική χειρουργική και μέθοδος LASIK

 

SOCIALIZE

 

Τμήμα Αμφιβληστροειδούς και Ωχράς Κηλίδας