Πιστοποιήσεις

 Το Eye Clinic είναι πιστοποιημένο με το διεθνές ISO 9001:2008 για την διαχείρηση της ποιότητας των υπηρεσιών μας. Επίσης έχουμε την χαρά να είμαστε η πρώτη και μόνη Μονάδα Υγείας στην Ελλάδα που έχει το εξειδικευμένο πρότυπο για μονάδες υγείας EN 15224:2012 για την διαχείρηση ποιότητας των Ιατρικών Υπηρεσιών μας.

 

 

 

iso9001-eyeclinic

iso15224-eyeclinic

Εκτρόπιο

ektropio-prin

 

Τι είναι το εκτρόπιο;
Εκτρόπιο είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη συστροφή του κάτω βλεφάρου προς τα έξω και τη χαλάρωσή του μακριά από τον οφθαλμό. Το εκτρόπιο του κάτω βλεφάρου είναι πολύ πιο συχνό στους ηλικιωμένους και μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το βλέφαρο, ή μόνο το εσωτερικό τριτημόριο.


Ποια είναι τα συμπτώματα του εκτροπίου;
Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το βαθμό του εκτροπίου, και μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

1 . Δακρύρροια.
Αυτό είναι το πιο κοινό σύμπτωμα του εκτροπίου. Όταν το δακρυϊκό σημείο του κάτω βλεφάρου (η οπή παροχέτευσης των δακρύων στην εσωτερική πλευρά του βλεφάρου) δεν είναι πλέον σε επαφή με την επιφάνεια του οφθαλμού, η παροχέτευση των δακρύων από τον οφθαλμό μειώνεται.

2 . Ερεθισμένοι, ερυθροί και επώδυνοι οφθαλμοί
Ελλείψει πλήρους κλεισίματος των βλεφάρων και ατελούς δακρυϊκής αποχέτευσης, η λίπανση της οφθαλμικής επιφάνειας μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, οδηγώντας σε ενόχληση, κόκκινα μάτια, ή υποτροπιάζουσες οφθαλμικές λοιμώξεις (επιπεφυκίτιδα).

Ποια είναι τα αίτια του εκτροπίου;
Η συχνότερη αιτία του εκτροπίου είναι η γενική χαλαρότητα των ιστών γύρω από το μάτι, και των τενόντων στις έσω και έξω γωνίες των βλεφάρων. Αστάθεια αυτών των υποστηρικτικών δομών μπορεί να προκαλέσει συστροφή του βλεφάρου προς τον οφθαλμό (εντρόπιο) ή μακριά από τον οφθαλμό (εκτρόπιο). Από τα δύο, το εντρόπιο είναι πιο ενοχλητικό, και δυνητικά απειλεί την όραση, διότι οι βλεφαρίδες τείνουν να τρίψουν την πολύ ευαίσθητη πρόσθια επιφάνεια του οφθαλμού (τον κερατοειδή).
Άλλες διαταραχές, όπως το τραύμα του κάτω βλεφάρου, η σύσπαση (ουλοποίηση) του κάτω βλεφάρου, π.χ. μετά από έρπητα ζωστήρα, ή ορισμένες παθήσεις του δέρματος, π.χ. η αλλεργική δερματίτιδα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ένα εκτρόπιο .
Τέλος, η δύναμη και ο τόνος των βλεφάρων συντηρείται από το προσωπικό νεύρο, και η δυσλειτουργία του νεύρου αυτού (όπως συμβαίνει στην παράλυση Bell ή στην πάρεση του προσωπικού νεύρου) μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση των βλεφάρων και ένα δευτερεύον εκτρόπιο.

Μπορεί το εκτρόπιο να επηρεάσει τον οφθαλμό ή την όραση;
Καθώς η λειτουργία του κάτω βλεφάρου είναι να προστατεύει τον οφθαλμό και να οδηγεί τα δάκρυα στην εσωτερική γωνία του οφθαλμού, όπου παροχετεύονται, ένα εκτρόπιο κάτω βλεφάρου μπορεί να οδηγήσει σε έκθεση της κάτω επιφάνειας του οφθαλμού, εκτός από τη δακρύρροια του οφθαλμού. Σπάνια, ένα εκτρόπιο χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε έκθεση και λοίμωξη του κερατοειδούς. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να αποτελέσει κίνδυνο για την όραση.

ektropio-meta


Πώς αντιμετωπίζεται ένα εκτρόπιο;
Η διαχείριση ενός εκτροπίου εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Συχνά, απαιτείται χειρουργική επέμβαση κατά την οποία το κάτω βλέφαρο συσφίγγεται στην εξωτερική γωνία του (έξω κανθός). Αυτό μπορεί να γίνει υπό τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Τα πιο σύνθετα περιστατικά (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων όπου υπήρξε προηγούμενος τραυματισμός ή χειρουργική επέμβαση, ή πάρεση προσωπικού) μπορεί να απαιτούν την προσθήκη μέθης για πιο εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, το μάτι είναι συνήθως κλεισμένο για τουλάχιστον μία ημέρα για να μειωθεί το οίδημα, και χορηγούνται αντιβιοτικές σταγόνες ή μια αλοιφή. Η επανεξέταση προγραμματίζεται σε 2 εβδομάδες για να ελέγξουμε τη θέση του βλεφάρου και να αφαιρέσουμε τα ράμματα.

 

 

SOCIALIZE

 

Τμήμα Αμφιβληστροειδούς και Ωχράς Κηλίδας