Πιστοποιήσεις

 Το Eye Clinic είναι πιστοποιημένο με το διεθνές ISO 9001:2008 για την διαχείρηση της ποιότητας των υπηρεσιών μας. Επίσης έχουμε την χαρά να είμαστε η πρώτη και μόνη Μονάδα Υγείας στην Ελλάδα που έχει το εξειδικευμένο πρότυπο για μονάδες υγείας EN 15224:2012 για την διαχείρηση ποιότητας των Ιατρικών Υπηρεσιών μας.

 

 

 

iso9001-eyeclinic

iso15224-eyeclinic

Eντρόπιο

entropio-prin

Τι είναι το εντρόπιο;
Το εντρόπιο αναφέρεται σε μια πάθηση κατά την οποία το άκρο του άνω ή του κάτω βλεφάρου στρέφεται προς τα έσω ενάντια στην επιφάνεια του οφθαλμού. Ένα ήπιο εντρόπιο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό περιστασιακά, ενώ ένα σοβαρό εντρόπιο μπορεί να απειλήσει την όραση.


Ποιες είναι οι αιτίες του εντρόπιου;
Η πιο κοινή αιτία του εντροπίου του κάτω βλεφάρου είναι μια αστάθεια, σχετιζόμενη με την ηλικία, των δομών του βλεφάρου. Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες ενός εντρόπιου στο κάτω βλέφαρο περιλαμβάνουν παλαιότερο τραύμα, χημικές βλάβες, και φλεγμονώδεις διαταραχές του επιπεφυκότος στην έσω πλευρά των βλεφάρων.


Η πιο κοινή αιτία ενός εντροπίου άνω βλεφάρου, από την άλλη πλευρά, είναι διαταραχές που προκαλούν συρρίκνωση της εσωτερικής επιφάνειας του βλεφάρου όπως το τράχωμα, προηγηθέν χημικό έγκαυμα και μια σπάνια φλεγμονώδη ασθένεια που ονομάζεται ουλώδες πεμφιγοειδές.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εντρόπιου;
Ένα εντροπικό βλέφαρο ερεθίζει το βολβό του ματιού, και μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο οφθαλμικού ερεθισμού, σπασμό των βλεφάρων, και περαιτέρω εντρόπιο. Κατά συνέπεια, τα συμπτώματα του εντροπίου περιλαμβάνουν ερεθισμό του οφθαλμού, επιφορά, ερυθρότητα και πόνο στα μάτια.

Μπορεί το εντρόπιο να ενέχει κίνδυνο για τον οφθαλμό και την όραση;
Ένα εντρόπιο φέρει ένα σημαντικό κίνδυνο τραύματος στον κερατοειδή χιτώνα, ο οποίος είναι το πρόσθιο μέρος του οφθαλμού. Επιπλοκές του εντρόπιου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Εκδορές κερατοειδούς (προκαλώντας ερεθισμό του οφθαλμού, επιφορά και ερυθρότητα)
- Έλκη κερατοειδούς (οδηγούν σε πιο σημαντικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν θάμβος της όρασης, επιδεινούμενο άλγος, ευαισθησία στο φως, και ενοχλητική δακρύρροια).

 

entropio-meta


Ποια είναι η θεραπεία του εντροπίου;
Η αντιμετώπιση του εντρόπιου εξαρτάται από το αίτιο του, αλλά απαιτεί συχνά μια χειρουργική επέμβαση για να στραφεί το χείλος των βλεφάρων και των βλεφαρίδων μακριά από τον οφθαλμό. Στο άνω βλέφαρο, αυτό συνήθως απαιτεί μια τομή στην οριζόντια ρυτίδωση του δέρματος (ή πτυχή) του βλεφάρου, την προσαρμογή του μυός το οποίο έλκει το βλέφαρο προς τα πάνω, και την τοποθέτηση απορροφήσιμων ραμμάτων τα οποία αναστρέφουν το βλέφαρο. Στο κάτω βλέφαρο, ένα εντρόπιο συχνά διορθώνεται με σφίξιμο της εξωτερικής πλευράς του βλεφάρου, είτε με ράμματα για την αναστροφή του βλεφάρου, ή με μια οριζόντια τομή στο δέρμα κάτω από τις βλεφαρίδες παρόμοια με το άνω βλέφαρο .Η διαδικασία αυτή συνήθως γίνεται υπό τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 30 λεπτά .


Ποιες προφυλάξεις απαιτούνται μετά την επέμβαση;
Μετά την επέμβαση, το μάτι σας θα είναι κλεισμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας για να βοηθήσει να μειωθεί το οίδημα και οι μώλωπες. Αφού αφαιρεθεί η γάζα, είναι σημαντικό να μην τρίβετε ή αγγίζετε τα βλέφαρα, αλλά και να ενσταλάξετε αντιβιοτικά κολλύρια σύμφωνα με τις οδηγίες, και μια αλοιφή την ώρα του ύπνου για δύο εβδομάδες. Η κολύμβηση πρέπει να αποφεύγεται για 2 - 3 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά είναι ασφαλές να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, εάν απαιτείται, μέσα σε λίγες ημέρες. Ένα μετεγχειρητικό ραντεβού γίνεται συνήθως μέσα σε 2-3 εβδομάδες για την παρακολούθηση της επούλωσης του βλεφάρου (ων), και να ελέγξουμε την όραση και τη πρόσθια επιφάνεια του οφθαλμού. Μολονότι τα ράμματα είναι απορροφήσιμα, συνήθως αφαιρούνται για να μειωθεί ο ερεθισμός του δέρματος.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης του εντροπίου;
Δυστυχώς, καμία χειρουργική επέμβαση δεν είναι εντελώς ακίνδυνη. Μετά τη διόρθωση του εντρόπιου μικρές εκχυμώσεις και κάποια ερυθρότητα - ιδιαίτερα κατά μήκος του χείλους του βλεφάρου, συμβαίνουν συχνά . Άλλες σπάνιες, αλλά σημαντικές επιπλοκές μετά τη χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνουν:

- Φλεγμονή
- Ουλοποίηση: οι τομές είναι «κρυμμένες» στις πτυχές του δέρματος του βλεφάρου ή τις ρυτίδες στην εξωτερική γωνία του ματιού, και τείνουν να μην είναι αισθητές
- Επανεμφάνιση του εντρόπιου (σε ποσοστό <5% των ασθενών)
- Ερεθισμός από τα ράμματα, ή από τα συντηρητικά των συνταγογραφούμενων σταγόνων

 

SOCIALIZE

 

Τμήμα Αμφιβληστροειδούς και Ωχράς Κηλίδας