Πιστοποιήσεις

 Το Eye Clinic είναι πιστοποιημένο με το διεθνές ISO 9001:2008 για την διαχείρηση της ποιότητας των υπηρεσιών μας. Επίσης έχουμε την χαρά να είμαστε η πρώτη και μόνη Μονάδα Υγείας στην Ελλάδα που έχει το εξειδικευμένο πρότυπο για μονάδες υγείας EN 15224:2012 για την διαχείρηση ποιότητας των Ιατρικών Υπηρεσιών μας.

 

 

 

iso9001-eyeclinic

iso15224-eyeclinic

Ψηφιακή Φλουοροαγγειογραφία

Τι είναι η φλουοραγγειογραφία;

2 4 Color fa neoaggeiosiΗ φλουοραγγειογραφία είναι μια απεικονιστική - διαγνωστική μέθοδος που χρησιμοποιείται για την εξέταση του οπισθίου τμήματος του οφθαλμού, δηλαδή του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, των αγγείων του οφθαλμού και του οπτικού νεύρου. Για να γίνει είναι απαραίτητη η ενδοφλέβια χορήγηση μιας ειδικής χρωστικής ουσίας (σαν σκιαγραφικό), που ονομάζεται φλουορεσεϊνη. Η χρωστική αυτή περνάει από τα αγγεία του ματιού και τα σκιαγραφεί. Εκείνη τη στιγμή γίνεται συνεχής λήψη φωτογραφιών με ειδική φωτογραφική μηχανή (κάμερα βυθού). Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται η διαβατότητα των αγγείων, η ταχύτητα ροής του αίματος, αναδεικνύονται τυχόν διαρροές και αποκαλύπτονται παθολογικά αγγεία.

Πως γίνεται η φλουοραγγειογραφία;

Αρχικά γίνεται ενστάλαξη κολλυρίων για να ανοίξει η κόρη του ματιού (μυδρίαση). Η fluoro1διαστολή της κόρης γίνεται μετά από 15-30 λεπτά. Στη συνέχεια τοποθετείται φλεβοκαθετήρας στο χέρι του ασθενούς και γίνεται η έγχυση της χρωστικής. Ταυτόχρονα γίνεται συνεχής λήψη φωτογραφιών για περίπου 5-8 λεπτά.

Πότε γίνεται η φλουοραγγειογραφία;

Γίνεται όταν υπάρχει η υποψία μιας πάθησης του αμφιβληστροειδούς κατά την διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης. Επίσης, ζητείται αυτή η εξέταση όταν θέλουμε να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη μιας νόσου ή το αποτέλεσμα μιας θεραπείας. Οι παθήσεις, για τις οποίες γίνεται συχνότερα η φλουοραγγειογραφία είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδος. Ο σκοπός είναι να γνωρίσουμε την έκταση των βλαβών και την ύπαρξη ή όχι παθολογικών νεοαγγείων για να κανουμε ή όχι θεραπεία με laser. Υπάρχουν και άλλες παθήσεις του αμφιβληστροειδούς για τις οποίες κάνουμε φλουοραγγειογραφία και έχουν να κάνουν με αυτοάνοσες, φλεγμονώδεις, εκφυλιστικές και κληρονομικές νόσους του βυθού του οφθαλμού.

 

Τι είναι η ψηφιακή φλουοραγγειογραφία;


Οι υπολογιστές μας επιτρέπουν σήμερα να έχουμε μια ψηφιακή ανάλυση της εξέτασης και έτσι στη θέση της ειδικής φωτογραφικής μηχανής και του φίλμ έχουμε πιο εξελιγμένα μηχανήματα λήψης και απεικόνησης, ένα υπολογιστή και ένα εκτυπωτή για την άμεση εκτύπωση των φωτογραφιών. Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν περιμένουμε πια την εμφάνιση του φίλμ, έχουμε άμεση και καλύτερη ανάλυση της εικόνας και κατά συνέπεια της βλάβης και μπορούμε να επέμβουμε με το laser εφόσον χρειαστεί.

2-4.1    

 

Υπάρχουν επιπλοκές από την εξέταση;


Ο ασθενής που υποβάλλεται στην εξέταση θα αποκτήσει μια κίτρινη χροιά στο δέρμα του από την χρωστική ενώ τα ούρα θα είναι πιο σκούρα για τις επόμενες 24 ώρες. Αυτό είναι κάτι που θεωρείται φυσιολογικό και δεν πρέπει να ανησυχεί ο εξεταζόμενος.


Έχουν παρατηρηθεί ήπιες παροδικές ενοχλήσεις από το στομάχι, σε σπάνιες περιπτώσεις, αλλεργικές αντιδράσεις στην χρωστική και ακόμα πιο σπάνια λυποθυμικές τάσεις. Για το λόγο αυτό, η εξέταση γίνεται πάντα με την παρουσία αναισθησιολόγου και τέτοια πιθανά ενδεχόμενα αντιμετωπίζονται κατάλληλα με τη χορήγηση φαρμάκων, εφόσον χρειαστεί.
Αντενδείξεις, είναι βαριές καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, η κύηση καθώς και αλλεργία σε σκιαγραφικά κ.α.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η φλουοραγγειογραφία είναι εξέταση πολύ συχνή, ενώ οι επιπλοκές σπάνιες.

 

SOCIALIZE

 

Τμήμα Αμφιβληστροειδούς και Ωχράς Κηλίδας